Кюфтенца от нахут

 

CAS.jpg

Кюфтенца от нахут

в комбинация със Сира и Санжовезе от Мелник


Необходими продукти:

400 гр нахут от консерва /част от прецедената вода се запазва/

2 с.л. зехтин

една глава лук

сол

кимион

черен пипер

къри

свеж магданоз

галета /за овалване/

зехтин


Начин на приготвяне:

Пасирайте нахутът с много малка част от водата от нахута. Добавете зехтина и пасирайте до оформяне на гладка смес. Добавете подправките, нарежете на ситно магданоза и лука и прибавете към сместа. на ситно магданоз и лук. Оформете кюфтенцата и оваляйте в галета. Запечатайте на тиган с малко зехтин, до получаване лек захар на кюфтенцата. 

*За сервиране Гергана съветва: Сервирах със свежа салата от маруля, краставички и слънчогледови семки. За да направя препратка към силния сладък плод във виното, към салатата добавих и малко сушени червени боровинки.


Съвети от винения експерт Гергана Тодорова:

Сира и Санжовезе от Мелник в комбинация с нахутени кюфтенца

Този бленд идва от Мелник, от лозята на Златен Рожен край село Левуново. За него консултантът на избата казва, че е вино за добре дошли. Т.е. може да го поднесем с леки тапаси или дори без нищо и с него да започнем вечерта. Виното е леко, но същевременно сочно с богат свеж плодов аромат и вкус. Сирата и Санджовезето рядко влизат в бленд, но тук се е получила изненадваша хармония и комплексност на от плодови и леко цветисти и пикантни нотки.  Толкова е пивко, че готвеки с чаша от него наблизо, рискувам да не стигна до съчетанието с храна. Особено когато на бавния ми котлон съм сложила нахутени кюфтенца. Леки са с подправки, които бихме сложила на местни кюфтета като кимион, черен пипер и малко къри, свеж магданоз. За да направя препратка към силния сладък плод във виното, към салатата добавих и малко сушени червени боровинки. И това е...леко свежо, пролетно...


Рецепта: Гергана Тодорова /Wine Tours/


 
Hobby Delicious